Wednesday, 14 November 2012

LENGKAPKAN KISAH CINTAKU ~ BAB 2


                                                                                 
 Pada hari ini,Pika terpaksa menghadiri satu mesyuarat penting,awal-awal pagi lagi dia sudah keluar dari rumahnya,takut terlambat pula,sehinggakan sarapan yang disediakan oleh ikin pun tidak sempat dijamahnya. Panjang muncung ikin melihat pika terus meluru ke pintu. Dengan mengenakan seluar track bewarna putih,di padankan pula dengan baje kemeja lengan panjang bewarna biru muda dan dikenakan pula dengan selendang yang bewarna biru muda. Pika menoleh dan tersenyum. Ikin mencebik tanda protes. Kemudian dia menuju dan memboloskan diri ke dalam kereta viva putihnya dan memulakan pemanduan. Apabila  telah tiba di bilik mesyuarat di tempat kerjanya. Bagai yang dijangka,semua orang yang berkenaan telahpun berada dibilik tersebut. Ternyata memang dia sudah terlewat.

“maaf semua.” Selepas membuka pintu dan sedar dia diperhatikan. Pika meminta maaf atas kelewatannya sehingga membuatkan semua orang terpaksa menunggunya.

“tak apa pika. Duduklah”pelawa Encik Azzam iaitu pengurus di syarikat pembinaan tempat pika bekerja. Pika mengambil tempat di antara Hafiz dan shah yang berada di barisan kiri dari tempat Encik Azzam  berada.

“kenapa ni?”Pika berbisik perlahan di sebelah Hafiz. Dia memang tidak tahu apa sebabnya dia dan rakan setugasnya dipanggil untuk menghadiri mesyuarat tersebut.

“masalah projek yang kita plan dekat kedah itu lah ka.”Hafiz menjawab perlahan. Pika mengangguk paham walaupun dalam kepalanya terdapat pelbagai soalan yang berligar-ligar.

“baiklah. Disebabkan semua sudah ada di sini,eloklah kita mulakan. Begini,semalam saya diberitahu oleh hafiz bahawa dia mendapat call dari ketua kontraktor dari rakan kongsi syarikat kita iaitu Encik Lukman bahawa projek kita di kedah ada masalah. Betul tak Hafiz?”Soal encik Azzam dengan nada yang agak serius. Hafiz mengangguk tanda apa yang diberitahu tadi adalah benar.

“betul tuan. Saya diberitahu bahawa peralatan yang dihantar untuk tingkat dua dari atas banyak yang kurang. ”jawab hafiz tenang.
“bukan itu sahaja tuan,pagi tadi saya menerima faks daripada mereka. Cuba tuan lihat,senarai peralatan yang kurang seperti tiang konkrit,zink,paip saluran ke tangki dan juga alat-alat pemateri semuanya kurang. Lebih membimbangkan,dalam senarai kira-kira yang dilakukan oleh linda semuanya tepat dan tidak ada satu pun yang kurang. Syarikat telah banyak mengeluarkan wang yang banyak untuk membayar seluruhnya,tetapi bagaimana boleh kurang?” Shah mula bersuara sambil menghulurkan kiriman faks yang dimaksudkan kepada Encik Azzam. Dia,Pika dan Hafiz merupakan orang kuat syarikat mereka yang ditugaskan untuk mengetuai projek tersebut kerana mereka yang telah mencadangkan projek itu dilakukan.

“erm. Betul juga. Pika,awak ada terima apa-apa maklumat dari mereka?” Soal Encik Azzam. Kini, semua mata tertumpu kepada Pika yang masih buntu dengan apa yang berlaku. Dia pantas menggeleng sebagai tanda menjawab soalan yang diajukan oleh Encik Azzam tadi.

“pelik. Macam mana boleh salah pula? Sedangkan saya dah buat senarai kira tu dengan teliti.  Bukan ke kita semua telah kira benda itu berulang kali sebelum membuat pesanan? Nak dekat setahun,baru ada masalah?” Soal Linda pula yang merupakan akauntan syarikat mereka.

“itulah masalahnya,bahagian atas bangunan je yang kurang sekarang ni. Projek  tu patot siap dua bulan lagi. Macam ni je lah. Linda,tunjuk semula senarai yang awak buat tahun lalu. Saya mahu periksa semula.”

“sekejap ye tuan,saya ambil dalam fail. Ia tersimpan dalam almari di bilik Datuk Zulkifli.” Ujar Linda dan dengan pantas dia bangun lalu keluar dari bilik mesyuarat tersebut. Encik Azzam mengangguk.

Sementara tunggu Linda,telefon bimbit milik Encik Azzam berbunyi. Beberapa ketika kemudian,dia bersuara.

”lepas ni kamu bertiga jumpa saya dalam bilik saya.”Arahan Encik Azzam kepada Pika,Hafiz dan Shah membuatkan banyak tanda tanya dalam kalangan mereka. Mereka mengangguk paham.
Beberapa ketika kemudian,Linda muncul dengan fail hitam yang melekat di tangannya. Lantas fail itu diberikan kepada Encik Azzam.  Baru sahaja dia ingin duduk di tempat duduknya,Encik Azzam mula bersuara.

“terima kasih Linda. Saya rasa elok kita berhentikan mesyuarat ni dahulu. Saya ada perjumpaan penting dengan Datuk Zul. Awak bertiga,ikut saya.” Arah Encik Azzam dan terus berjalan keluar dari bilik mesyuarat itu  dengan diikuti oleh yang lain.

Sampai sahaja di hadapan pintu bilik Encik Azzam. Selepas daun pintu dikuak,Datuk Zulkifli dan Datuk Leow telahpun berada didalam bilik tersebut. Setelah dipelawa oleh Datuk Zulkifli,mereka  berempat terus duduk di sofa yang disediakan .
no need to say anything. Just listen my suggestion that i have discuss with datuk leow just now. ” ujar datuk zulkifli. Mereka mengangguk paham.

“based on the problem that Datuk Leow and his employee  told us about the project,we have insufficient  equipment right?”
“and although we have count the list correctly,but still got a bad problem about it. So,straight to the point, we think got a few people are planning to destroyed our project. To make all of you understand easily,we think that got some people from our company have doing something without our  knowledgeable.” Selesai sahaja Datuk Leow menghabiskan kata-katanya,mereka berempat memandang sesame sendiri.

“but Datuk. Based on your impression,which person that you think? ” soal Hafiz ingin tahu.

“i don’t know. That’s why i just call four of you. I don’t think you all make this problem right? So,i just make this meeting privately with you all because i don’t want any person in our company know what we have plan.”Terang Datuk Zulkifli pula
“so,what your plan sir?”Soal Shah pula.

“just  assume that this is a big planning that we must do. Don’t tell anyone about this. Discuss here and finish here.” Datuk Leow pula bersuara.

“we’ve planned to command shah,pika and hafiz to investigate this problem with encik lukman at kedah. Just take a longer time as you want. I know this is not so easily to do right? Don’t worry. We also help all of you. While you going there,we will tell your officemate that you are going to help another project at pahang and the project at the kedah have been settled.. So,nobody will feel something about you. And the person that we said as ‘orang dalam’ project will think that they are safe from our  trap. So,what you guys think?” Soal datuk zul untuk meminta pendapat daripada mereka.

that are really smart planning sir ! We all are agree to do this duty.” Ujar shah bagi mewakili mereka yang lain.

“so,by today you all can start your journey.” Ujar Encik Azzam pula bagi meawkili bapanya, Datuk Zulkifli. Lagi cepat mereka pergi,lagi cepat masalah mereka selesai.

“not a big problem sir. We can use my car.”Hafiz pula mencadangkan.

“bagus. Boleh ambil duit minyak dan duit belanja untuk awak bertiga dekat bilik saya nanti. Hafika, jgn lupa bawa salinan lakaran mengenai bangunan itu nanti. Shah,apa-apahal jangan lupa inform dekat Encik Azzam. Hati-hati bawa kereta hafiz. Make a smart job. Semoga berjaya dan selamat pergi,selamat balik.” Ujar Datuk Zulkifli.

Selesai sahaja mesyuarat tersebut,Pika terus memecut laju keretanya  dan terus menuju ke Damansara Utama. Dia harus bergegas kerana dua jam lagi Hafiz dan Shah akan menjemputnya. Sampai sahaja dalam perkarangan rumahnya,dia terus menutup pintu pagar dengan remote control yang melekat di tangan. Apabila pintu rumah terbuka,dia pantas berlari menaiki anak tangga. Hamper-hampir sahaja dia terjatuh.

“oi anak kau ! Amin. Nasib baik sempat pegang pemegang ni. Kalau tak,mahu dalam hospitallah aku kejap lagi. But,apa-apa je lah. Kedah ! Cek mai ni !”Ujarnya perlahan. Berdegup laju jantungnya. Perlahan-lahan dia bangun dan meneruskan larian yang tergantung tadi ke biliknya.

Cepat-cepat dia mengemas pakaian dan keperluan yang perlu dibawa. Termasuklah kamera digitalnya. Selepas mengambil masa selama beberapa minit ,akhirnya selesai juga kerjanya. Tersandar dia di birai katil akibat kepenatan. Tercungap-cungap dia untuk bernafas gara-gara ingin cepat.

Namun dalam masa yang sama,otaknya masih ligat memikirkan tentang masalah yang diterimanya pagi tadi. Kusut fikirannya apabila mengingati semula masalah yang baru timbul itu.

Apabila telah kurang rasa penat tadi,dia bangun dan menggapai tuala yang tergantung di dinding bilik. Baru sahaja dia ingin  masuk ke bilik air untuk mandi,tiba-tiba telefon bimbitnyaq berbunyi. Dia mengeluh perlahan. Tertera nombor yang tidak dikenali di skrin telefonnya.

‘ish ! Orang nak mandi lah ! Kacau betul ! Eh,siapa pula yang call ni?’ soalnya dalam hati. Tangannya pantas menekan punat unyuk menjawab panggilan yang tak dikenali tersebut.

“assalamulaikum.”Dia memulakan pernualan itu dahulu.

“waalaikumussalam. Ni Hafika Batrisyah ke?”Soal pemilik nombor tersebut. Lelaki !

“err yup. Ni siapa ye?”

“tak kan u dah tak kenal i? U dah lupa ke dekat i?”Soal lelaki tersebut seolah-olah mereka mengenali antara satu sama lain.

“Sorry. Can you tell me your name. Maybe i know who you are.”

“ikin baru je jumpa adik i semalam. Kita pula bila nak jumpa?” Soal lelaki itu lagi. Terdengar sahaja soalan dari lelaki tersebut,air matanya mengalir laju. Mulutnya seakan-akan terkunci. Dia kaku.

‘betul ke ni?’soalnya dalam hati.

hello Pika? Is it u must take a long time to mention my name dear?”

“Rizal. Iqbal Shahrizal bin Datuk Mukhriz” perlahan sahaja butir-butir perkataan nama itu keluar dari mulutnya.

“wow great ! You still memorized my name and my dad name also. I thought you already forget me.” Ujar Rizal. Gembira benar suaranya.

“memang i dah lupakan u. Sejak last day kita dapat result spm. sejak u tak tinggalkan apa-apa khabar berita,sejak tu i dah lupakan u.. I tahu your mom tak suka i. Sebab tu u and your  family pindah dari kampung dengan tiba-tiba. U tak pernah cuba cari i sampailah u pergi oversea dengan adik u. Sejak tu juga i terus cuba untuk lupakan u.  Sakit hati i. Perit tahu tak? Kenapa u muncul balik? Kenapa muncul balik? I dah penat untuk lupakan u. 8 tahun i cuba. Bila i dah berjaya lupakan u dan tohmahan dari mama u,tiba-tiba u muncul semula? Untuk apa lagi nak cari i? Cukup lah ! I dah tak nak dihina ! Jangan contact atau cari i lagi !” Sedu sedan Pika mengeluarkan kata-kata. Dia benar-benar tidak dapat menahan sebak di dada.

“sayang,please don’t be like this. I kena paksa dengan mama untuk buat tu semua.i tak tahu pun mama pernah sound u dulu. And i know why she do like that. She’s not only hate you. But your family too. Because we in one family. I am your cousin. We separate since we in third years old. This is because of the will from our grandfather. Your mom is my aunt. And my mom is your mak su ! And that why we move to teluk intan,because mama want to take back her owned.i tak tipu.” Terang Rizal dengan nada seakan-akan merayu.

“penipu ! Jangan nak buat alasan ! My mom tak ada adik. My mom anak bongsu yang cuma ada dua beradik iaitu my mom and my uncle !“ jawab Pika dengan marah.

“i tak tipu, last i tahu,masa i balik dari oversea. Tu pun papa yang bagitahu.sejak tu,i terus cuba untuk cari u. I try contact nombor lama u. Tapi i confirmed yang u mesti dah tukar nombor.merata tempat i cari u. Sampailah semalam iqbal bagitahu yang dia ada jumpa ikin. I terus minta nombor ikin kat dia and minta pula nombor mu. Mula-mula dia tak nak bagi.  Tapi lepas i dah merayu-rayu dekat dia,baru i dapat. I tahu ikin tak suka orang merayu-rayu dekat dia. I’m sorry sayang. I still love you as i love you before. I never change my feel to you sayang. I miss you so much.” Rayu Rizal.

“ u jangan nak merayu dengan i. I bukan macam ikin. Dan i juga bukan pika yang dulu. Pika dulu yang  lemah. Yang senang beralah. Tapi sekarang,tu semua dah tak ada ! One more thing,i dah tak sayang u lagi. Lastly ! Don’t you dare to call me ‘sayang’. I am not your sayang anymore ! Get it ?! Assalamualaikum” keras suaranya memberi arahan dan akhirnya dia menamatkan panggilan yang tidak diundang tersebut. Telefon di tangan dicampakkan ke atas katil.

Aku pergi kedah hari ni dangan officemate aku. Ada kerja yang kena buat. Maaf tak sempat bagitahu awal-awal. Aku kena pergi dengan tiba-tiba. –pika



            Lalu nota itu diletakkan di atas meja soleknya. Dia terus menuju ke bilik air untuk meneruskan niatnya yang tergendala tadi. Dilihat wajahnya dicermin dinding bilik air tersebut,dia mengeluh perlahan. Bengkak mata. Maka,perlulah dia memikirkan cara bagaimana untuk mengelakkan diri daripada soalan-soalan cepumas yang bakal ditujukan oleh Hafiz dan Shah tentang matanya itu.

“macam mana ni? Mata aku. Kenapalah kau ganggu aku sekarang Rizal? Macam mana aku nak jawab kalau Hafiz and Shah tanya. Pagi tadi elok je.” Keluhnya sendirian. Buntu fikirannya memikrkan masalah yang datang.
‘lepas satu,satu masalah yang timbul. Ya allah ! Mandi ! Dah lambat.’ monolognya sendirian. Kelam kabut dia menjalankan tugas dalam bilik air itu.

Usai mandi,dia terus menuju ke almari bajunya. Setelah mencari pakaian yang sesuai,dia terus mengenakannya ke tubuh. Bath scaft yang tersarung dikepala ditanggalkan. Selepas mengemaskan rambut dan mengikatnya,dia terus mencari selendang di dalam laci, kuning. Warna selendang yang dipilihnya untuk di padankan dengan baju yang bewarna putih itu.

Selesai bersiap-siap,dia menggapai sun glasses yang terletak di atas meja soleknya.

“good idea Pika. Pakai benda ni. Jangan tunjuk kesedihan kau. Kau tak lemah. Kau kuat ! ” dia memberi semangat sambil memakai cermin mata hitam tersebut untuk melindungi matanya yang bengkak.
Bunyi hon kereta Hafiz kedengaran. Laju dia mengambil luggage yang terduduk cantik di birai katil. Handphone yang berada di atas katil dicapainya. Setelah memastikan semua suis ditutup,dia pun melangkah keluar.

Apabila dipastikan semua tingkap dan pintu selamat dikunci,pika terus keluar dan mengunci pintu. Sampai di hadapam pagar rumah,shah menawarkan diri untuk membantunya memasukkan beg pakaian tersebut kedalam bonet kereta  myvi milik Hafiz. Pika mengambil tempat di tempat duduk belakang.

“wah ka ! Bercermin mata hitam bagai. Bercuti sakan nampak?”Usik Shah sebelum Pika memboloskan dirinya ke dalam kereta . Pika tersenyum.

**************************

(Selamat Membaca --- maaf ye, masih banyak yang perlu diedit)

0 comments: